Szafi Free Hajdinapehely gluténmentes 300g

930 Ft

Márka

  • Szafi Free

                                        

Szafi Free Hajdinapehely gluténmentes 300g – Vegán, Gluténmentes, E-mentes, Cukormentes, Diabetikus, Tartósítószer mentes, Diétás, Ízfokozómentes lisztkeverék

Szafi Free Hajdinapehely gluténmentes 300g

 

Átlagos tápérték100g termékben
Energia:1476 kJ / 349 kcal

Zsír

  • amelyből telített zsírsavak

4,1 g

0,9 g

Szénhidrát

  • amelyből cukrok

57,2 g

1,51 g

Rost6,2 g
Fehérje17,8 g
0 g

Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz.

 

Felhasználási javaslat: A hajdina pehely élelmi rostban gazdag, növényi fehérjeforrás, így a kiegyensúlyozott étrend méltó része lehet.

Fogyasztható gyümölcslébe/joghurtba/kefirbe keverve, vagy müzliként magokkal, aszalványokkal, friss gyümölcsökkel ízesítve. Továbbá egyszerűen vízben vagy tejben megfőzve, kásaként is kitűnő reggeli lehet.

Száraz, hűvös helyen tárolandó!

Kiszerelés: 300 g

A termék szezámmagot, mustármagot, zellert, dióféléket, szulfitokat, csillagfürtöt tartalmazhat!

Miért jó, hogy a Szafi Free Hajdinapehely gluténmentes 300g hajdinát tartalmaz?

 

A hajdina a pszeudocereáliáknak nevezett élelmiszerek csoportjába tartozik.

Az álgabonák olyan magvak, amelyeket gabonafélékként fogyasztanak. A hajdina nem rokona a búzának, így természetesen gluténmentes.

A hajdinát használják teákhoz, vagy darává, lisztté és tésztává dolgozzák fel. A rizshez hasonlóan használt dara számos hagyományos európai és ázsiai étel fő összetevője.

A hajdina magas ásványi anyag- és antioxidáns-tartalma miatt népszerűvé vált, mint egészséges táplálék. Előnyei közé tartozhat a jobb vércukorszint-szabályozás.

A hajdina két fajtáját, a közönséges hajdinát (Fagopyrum esculentum) és a tatárföldi hajdinát (Fagopyrum tartaricum) termesztik leginkább élelmiszer céljára.

A hajdinát főként az északi féltekén, különösen Oroszországban, Kazahsztánban, Kínában, valamint Közép- és Kelet-Európában takarítják be.

A hajdina élettani hatása

 

A hajdina fő étrendi összetevője a szénhidrát. Fehérje és különböző ásványi anyagok és antioxidánsok is jelen vannak benne.

A hajdina tápértéke lényegesen magasabb, mint sok más gabonáé. 100 gramm nyers hajdina tápértékadatai a következők:

Kalóriák: Kalóriák: 343

Víz: 10%

Fehérje: 13,3 gramm

Szénhidrát: 71,5 gramm

Cukor: 0 gramm

Rost: 10 gramm

Zsír: 3,4 gramm

A hajdina a glikémiás indexen (GI) – amely azt méri, hogy egy étel milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet étkezés után – alacsony értéket ér el, és nem okozhat egészségtelen kiugrásokat a vércukorszintben. Nem csoda, hogy cukorbetegek és diétázók előszeretettel fogyasztják. 

A hajdinában található néhány oldható szénhidrát, például a fagopiritol és a D-chiro-inozitol, bizonyítottan segít mérsékelni a vércukorszint étkezés utáni emelkedését.

Szafi hajdinapehely és a Rost

A hajdina tisztességes mennyiségű rostot tartalmaz, amelyet a szervezeted nem tud megemészteni. Ez a tápanyag jót tesz a vastagbél egészségének.

Milyen fehérje található a hajdinapehelyben?

Kiegyensúlyozott aminosavprofilja miatt a hajdinában lévő fehérje nagyon jó minőségű. Különösen gazdag a lizin és az arginin aminosavakban.

A hajdinafehérje hatékonynak bizonyult a vér koleszterinszintjének csökkentésében, az epekőképződés elfojtásában és a vastagbélrák kockázatának csökkentésében.

Más pszeudocereáliákhoz hasonlóan a hajdina is gluténmentes, ezért gluténérzékenyek számára is alkalmas.

A hajdina főként szénhidrátokból áll. Jó mennyiségű rosttal és rezisztens keményítővel is büszkélkedhet, ami javíthatja a vastagbél egészségét. Ráadásul kiváló minőségű fehérjét is kínál.

Milyen vitaminok és ásványi anyagok találhatóak a Szafi Free hajdinapehelyben?

A hajdina ásványi anyagokban gazdagabb, mint sok közönséges gabonaféle, például a rizs, a búza és a kukorica.

A közönséges hajdinában a legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyagok a következők:

Mangán

 A teljes kiőrlésű gabonákban nagy mennyiségben megtalálható mangán elengedhetetlen az egészséges anyagcseréhez, a növekedéshez, a fejlődéshez és a szervezet antioxidáns védekezéséhez.

Réz 

A nyugati étrendből gyakran hiányzik, a réz egy alapvető fontosságú nyomelem, amely kis mennyiségben fogyasztva jótékony hatással lehet a szív egészségére.

Magnézium

Ha megfelelő mennyiségben van jelen az étrendben, ez az alapvető ásványi anyag csökkentheti a különböző krónikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát.

Vas

Ennek a fontos ásványi anyagnak a hiánya vérszegénységhez vezet, egy olyan állapothoz, amelyet a vér csökkent oxigénszállító képessége jellemez. 

Foszfor

Ez az ásványi anyag alapvető szerepet játszik a testszövetek növekedésében és fenntartásában.

Más gabonafélékkel összehasonlítva a főtt hajdinalisztben lévő ásványi anyagok különösen jól felszívódnak. Ennek oka, hogy a hajdina viszonylag kevés fitinsavat tartalmaz, ami az ásványi anyagok felszívódását gátló, gabonafélékben és magvakban gyakran előforduló gátló tényező.

Összességében elmondható, hogy a Szafi Free hajdinapehely ásványi anyagokban gazdagabb, mint sok más álgabona és gabonaféle. Magas a mangán-, réz- és magnéziumtartalma.

Milyen egyéb növényi vegyületeket tartalmaz a Szafi hajdinapehely?

A hajdina gazdag különböző antioxidáns növényi vegyületekben, amelyek számos egészségügyi előnyéért felelősek. Valójában több antioxidánst biztosít, mint sok más gabonaféle, például az árpa, a zab, a búza és a rozs.

Íme, a hajdina néhány fő növényi vegyülete:

Rutin

A hajdinában található fő antioxidáns polifenol, a rutin csökkentheti a rák kockázatát, javíthatja a gyulladást, a vérnyomást és a vérzsírprofilodat.

Kvercetin

A számos növényi élelmiszerben megtalálható kvercetin egy antioxidáns, amely számos kedvező egészségügyi hatással bírhat, többek között csökkentheti a rák és a szívbetegségek kockázatát.

Vitexin

A vitexinnek számos egészségügyi előnye lehet. 

D-chiro-inozitol

Ez egy egyedülálló típusú oldható szénhidrát, amely csökkenti a vércukorszintet, és előnyös lehet a cukorbetegség kezelésében. A hajdina ennek a növényi vegyületnek a leggazdagabb táplálékforrása.

Fogalaljuk össze, hogy miért jó a Szafi Free Hajdinapehely gluténmentes 300g:

A hajdina gazdagabb antioxidánsokban, mint sok közönséges gabonaféle. Növényi vegyületei közé tartozik a rutin, a kvercetin, a vitexin és a D-chiro-inozitol.

Szafi Free Hajdinapehely gluténmentes 300g egészségügyi előnyei:

Más teljes kiőrlésű álgabonákhoz hasonlóan a hajdina is számos jótékony hatással jár.

Javított vércukorszint-szabályozás

Idővel a magas vércukorszint különböző krónikus betegségekhez, például 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.

Ezért az étkezések utáni vércukorszint-emelkedés mérséklése fontos az egészség megőrzése szempontjából.

Jó rostforrásként a hajdina alacsony GI-vel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő ember számára biztonságosan fogyasztható.

Sőt, tanulmányok a hajdina fogyasztását a cukorbetegek alacsonyabb vércukorszintjével hozzák összefüggésbe.

Ez a hatás feltehetően az egyedülálló D-chiro-inozitol nevű vegyületnek köszönhető. A vizsgálatok szerint ez az oldható szénhidrát érzékenyebbé teszi a sejteket az inzulinra, arra a hormonra, amely a sejteket arra készteti, hogy cukrot vegyenek fel a vérből.

Ezenkívül úgy tűnik, hogy a hajdina egyes összetevői megakadályozzák vagy késleltetik a közönséges cukor emésztését.

Összességében ezek a tulajdonságok a hajdinapehely egészséges választás a 2-es típusú cukorbetegek vagy azok számára, akik javítani szeretnék vércukorszintjük egyensúlyát.

Szafi hajdinapehely és a Szív egészsége:

A hajdina a szív egészségét is elősegítheti.

Számos szívbarát vegyületet tartalmaz, például rutint, magnéziumot, rezet, rostot és bizonyos fehérjéket.

A gabonafélék és álgabonák közül a hajdina a leggazdagabb forrása a rutinnak, egy antioxidánsnak, amelynek számos előnye lehet.

A rutin csökkentheti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy megakadályozza a vérrögök kialakulását, valamint csökkenti a gyulladást és a vérnyomást.

A hajdináról azt is megállapították, hogy javítja a vér lipidprofilját. A rossz lipid profil a szívbetegségek egyik jól ismert kockázati tényezője.

Egy 850 felnőtt körében végzett vizsgálat a hajdina fogyasztását alacsonyabb vérnyomással és jobb vérzsírprofillal hozta összefüggésbe, beleértve a rossz koleszterin alacsonyabb szintjét és a jó koleszterin magasabb szintjét.

Ezt a hatást feltehetően egy olyan fehérjetípus okozza, amely megköti a koleszterint az emésztőrendszerben, megakadályozva annak felszívódását a véráramba.

Foglaljuk össze, hogy miért jó a Szafi Free hajdinapehely:

A hajdina mérsékelheti a vércukorszintet, így egészséges választás lehet a 2-es típusú cukorbetegek számára. Mi több, a vérnyomás és a vérzsírprofil javításával a szív egészségét is fokozhatja.

Potenciális hátrányai

Azon kívül, hogy egyeseknél allergiás reakciókat okoz, a hajdinának nincsenek ismert káros hatásai, ha mértékkel fogyasztják.

A lényeg:

Gluténmentes, jó rostforrás, valamint ásványi anyagokban és különböző növényi vegyületekben, különösen rutinban gazdag.

Ennek eredményeképpen a hajdina fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, többek között a vércukorszint jobb szabályozásával és a szív egészségével.

 

 

Tömeg 0,3 kg
Kiszerelés

300 g

Csökkentett szénhidráttartalmú

Nem

Cukormentes

Igen

Diabetikus

Igen

E-mentes

Igen

Élesztőmentes

Igen

Fogyókúrába beilleszthető

Igen

Gluténmentes

Igen

Ízfokozómentes

Igen

Hajdinás

Igen

Köleses

Nem

Kukoricamentes

Igen

Laktózmentes

Igen

Lassú felszívódású

Igen

Paleo

Nem

Rizsmentes

Igen

Rostcsökkentett

Nem

Szójamentes

Igen

Tartósítószermentes

Igen

Tejmentes

Igen

Tojásmentes

Igen

Vegán

Igen

Zsírszegény

Igen

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

Be the first to review “Szafi Free Hajdinapehely gluténmentes 300g”

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 047 Ft 930 Ft
( 0 Vélemény )