Szafi Free Hajdinapehely gluténmentes 300g
Átlagos tápérték | 100g termékben |
Energia: | 1476 kJ / 349 kcal |
Zsír
| 4,1 g 0,9 g |
Szénhidrát
| 57,2 g 1,51 g |
Rost | 6,2 g |
Fehérje | 17,8 g |
Só | 0 g |
Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz.
Felhasználási javaslat: A hajdina pehely élelmi rostban gazdag, növényi fehérjeforrás, így a kiegyensúlyozott étrend méltó része lehet.
Fogyasztható gyümölcslébe/joghurtba/kefirbe keverve, vagy müzliként magokkal, aszalványokkal, friss gyümölcsökkel ízesítve. Továbbá egyszerűen vízben vagy tejben megfőzve, kásaként is kitűnő reggeli lehet.
Száraz, hűvös helyen tárolandó!
Kiszerelés: 300 g
A termék szezámmagot, mustármagot, zellert, dióféléket, szulfitokat, csillagfürtöt tartalmazhat!
Miért jó, hogy a Szafi Free Hajdinapehely gluténmentes 300g hajdinát tartalmaz?
A hajdina a pszeudocereáliáknak nevezett élelmiszerek csoportjába tartozik.
Az álgabonák olyan magvak, amelyeket gabonafélékként fogyasztanak. A hajdina nem rokona a búzának, így természetesen gluténmentes.
A hajdinát használják teákhoz, vagy darává, lisztté és tésztává dolgozzák fel. A rizshez hasonlóan használt dara számos hagyományos európai és ázsiai étel fő összetevője.
A hajdina magas ásványi anyag- és antioxidáns-tartalma miatt népszerűvé vált, mint egészséges táplálék. Előnyei közé tartozhat a jobb vércukorszint-szabályozás.
A hajdina két fajtáját, a közönséges hajdinát (Fagopyrum esculentum) és a tatárföldi hajdinát (Fagopyrum tartaricum) termesztik leginkább élelmiszer céljára.
A hajdinát főként az északi féltekén, különösen Oroszországban, Kazahsztánban, Kínában, valamint Közép- és Kelet-Európában takarítják be.
A hajdina élettani hatása
A hajdina fő étrendi összetevője a szénhidrát. Fehérje és különböző ásványi anyagok és antioxidánsok is jelen vannak benne.
A hajdina tápértéke lényegesen magasabb, mint sok más gabonáé. 100 gramm nyers hajdina tápértékadatai a következők:
Kalóriák: Kalóriák: 343
Víz: 10%
Fehérje: 13,3 gramm
Szénhidrát: 71,5 gramm
Cukor: 0 gramm
Rost: 10 gramm
Zsír: 3,4 gramm
A hajdina a glikémiás indexen (GI) – amely azt méri, hogy egy étel milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet étkezés után – alacsony értéket ér el, és nem okozhat egészségtelen kiugrásokat a vércukorszintben. Nem csoda, hogy cukorbetegek és diétázók előszeretettel fogyasztják.
A hajdinában található néhány oldható szénhidrát, például a fagopiritol és a D-chiro-inozitol, bizonyítottan segít mérsékelni a vércukorszint étkezés utáni emelkedését.
Szafi hajdinapehely és a Rost
A hajdina tisztességes mennyiségű rostot tartalmaz, amelyet a szervezeted nem tud megemészteni. Ez a tápanyag jót tesz a vastagbél egészségének.
Milyen fehérje található a hajdinapehelyben?
Kiegyensúlyozott aminosavprofilja miatt a hajdinában lévő fehérje nagyon jó minőségű. Különösen gazdag a lizin és az arginin aminosavakban.
A hajdinafehérje hatékonynak bizonyult a vér koleszterinszintjének csökkentésében, az epekőképződés elfojtásában és a vastagbélrák kockázatának csökkentésében.
Más pszeudocereáliákhoz hasonlóan a hajdina is gluténmentes, ezért gluténérzékenyek számára is alkalmas.
A hajdina főként szénhidrátokból áll. Jó mennyiségű rosttal és rezisztens keményítővel is büszkélkedhet, ami javíthatja a vastagbél egészségét. Ráadásul kiváló minőségű fehérjét is kínál.
Milyen vitaminok és ásványi anyagok találhatóak a Szafi Free hajdinapehelyben?
A hajdina ásványi anyagokban gazdagabb, mint sok közönséges gabonaféle, például a rizs, a búza és a kukorica.
A közönséges hajdinában a legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyagok a következők:
Mangán
A teljes kiőrlésű gabonákban nagy mennyiségben megtalálható mangán elengedhetetlen az egészséges anyagcseréhez, a növekedéshez, a fejlődéshez és a szervezet antioxidáns védekezéséhez.
Réz
A nyugati étrendből gyakran hiányzik, a réz egy alapvető fontosságú nyomelem, amely kis mennyiségben fogyasztva jótékony hatással lehet a szív egészségére.
Magnézium
Ha megfelelő mennyiségben van jelen az étrendben, ez az alapvető ásványi anyag csökkentheti a különböző krónikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát.
Vas
Ennek a fontos ásványi anyagnak a hiánya vérszegénységhez vezet, egy olyan állapothoz, amelyet a vér csökkent oxigénszállító képessége jellemez.
Foszfor
Ez az ásványi anyag alapvető szerepet játszik a testszövetek növekedésében és fenntartásában.
Más gabonafélékkel összehasonlítva a főtt hajdinalisztben lévő ásványi anyagok különösen jól felszívódnak. Ennek oka, hogy a hajdina viszonylag kevés fitinsavat tartalmaz, ami az ásványi anyagok felszívódását gátló, gabonafélékben és magvakban gyakran előforduló gátló tényező.
Összességében elmondható, hogy a Szafi Free hajdinapehely ásványi anyagokban gazdagabb, mint sok más álgabona és gabonaféle. Magas a mangán-, réz- és magnéziumtartalma.
Milyen egyéb növényi vegyületeket tartalmaz a Szafi hajdinapehely?
A hajdina gazdag különböző antioxidáns növényi vegyületekben, amelyek számos egészségügyi előnyéért felelősek. Valójában több antioxidánst biztosít, mint sok más gabonaféle, például az árpa, a zab, a búza és a rozs.
Íme, a hajdina néhány fő növényi vegyülete:
Rutin
A hajdinában található fő antioxidáns polifenol, a rutin csökkentheti a rák kockázatát, javíthatja a gyulladást, a vérnyomást és a vérzsírprofilodat.
Kvercetin
A számos növényi élelmiszerben megtalálható kvercetin egy antioxidáns, amely számos kedvező egészségügyi hatással bírhat, többek között csökkentheti a rák és a szívbetegségek kockázatát.
Vitexin
A vitexinnek számos egészségügyi előnye lehet.
D-chiro-inozitol
Ez egy egyedülálló típusú oldható szénhidrát, amely csökkenti a vércukorszintet, és előnyös lehet a cukorbetegség kezelésében. A hajdina ennek a növényi vegyületnek a leggazdagabb táplálékforrása.
Fogalaljuk össze, hogy miért jó a Szafi Free Hajdinapehely gluténmentes 300g:
A hajdina gazdagabb antioxidánsokban, mint sok közönséges gabonaféle. Növényi vegyületei közé tartozik a rutin, a kvercetin, a vitexin és a D-chiro-inozitol.
Szafi Free Hajdinapehely gluténmentes 300g egészségügyi előnyei:
Más teljes kiőrlésű álgabonákhoz hasonlóan a hajdina is számos jótékony hatással jár.
Javított vércukorszint-szabályozás
Idővel a magas vércukorszint különböző krónikus betegségekhez, például 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.
Ezért az étkezések utáni vércukorszint-emelkedés mérséklése fontos az egészség megőrzése szempontjából.
Jó rostforrásként a hajdina alacsony GI-vel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő ember számára biztonságosan fogyasztható.
Sőt, tanulmányok a hajdina fogyasztását a cukorbetegek alacsonyabb vércukorszintjével hozzák összefüggésbe.
Ez a hatás feltehetően az egyedülálló D-chiro-inozitol nevű vegyületnek köszönhető. A vizsgálatok szerint ez az oldható szénhidrát érzékenyebbé teszi a sejteket az inzulinra, arra a hormonra, amely a sejteket arra készteti, hogy cukrot vegyenek fel a vérből.
Ezenkívül úgy tűnik, hogy a hajdina egyes összetevői megakadályozzák vagy késleltetik a közönséges cukor emésztését.
Összességében ezek a tulajdonságok a hajdinapehely egészséges választás a 2-es típusú cukorbetegek vagy azok számára, akik javítani szeretnék vércukorszintjük egyensúlyát.
Szafi hajdinapehely és a Szív egészsége:
A hajdina a szív egészségét is elősegítheti.
Számos szívbarát vegyületet tartalmaz, például rutint, magnéziumot, rezet, rostot és bizonyos fehérjéket.
A gabonafélék és álgabonák közül a hajdina a leggazdagabb forrása a rutinnak, egy antioxidánsnak, amelynek számos előnye lehet.
A rutin csökkentheti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy megakadályozza a vérrögök kialakulását, valamint csökkenti a gyulladást és a vérnyomást.
A hajdináról azt is megállapították, hogy javítja a vér lipidprofilját. A rossz lipid profil a szívbetegségek egyik jól ismert kockázati tényezője.
Egy 850 felnőtt körében végzett vizsgálat a hajdina fogyasztását alacsonyabb vérnyomással és jobb vérzsírprofillal hozta összefüggésbe, beleértve a rossz koleszterin alacsonyabb szintjét és a jó koleszterin magasabb szintjét.
Ezt a hatást feltehetően egy olyan fehérjetípus okozza, amely megköti a koleszterint az emésztőrendszerben, megakadályozva annak felszívódását a véráramba.
Foglaljuk össze, hogy miért jó a Szafi Free hajdinapehely:
A hajdina mérsékelheti a vércukorszintet, így egészséges választás lehet a 2-es típusú cukorbetegek számára. Mi több, a vérnyomás és a vérzsírprofil javításával a szív egészségét is fokozhatja.
Potenciális hátrányai
Azon kívül, hogy egyeseknél allergiás reakciókat okoz, a hajdinának nincsenek ismert káros hatásai, ha mértékkel fogyasztják.
A lényeg:
Gluténmentes, jó rostforrás, valamint ásványi anyagokban és különböző növényi vegyületekben, különösen rutinban gazdag.
Ennek eredményeképpen a hajdina fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, többek között a vércukorszint jobb szabályozásával és a szív egészségével.
Vélemények
Még nem érkezett vélemény