Mentes-taplalkozas.hu

+36308890246
Mi az a glutén?

A glutén ellentmondásos téma. A több forrás azt állítja, hogy mindenki számára biztonságos, kivéve a cöliákiában szenvedők számára. Egyes egészségügyi szakértők azonban úgy vélik, hogy a glutén a legtöbb ember számára káros. Na, de akkor hol az igazság? 

Egy 2019-es tanulmány szerint, a nyugati társadalmakban élő emberek 5%-a számol be arról, hogy saját elhatározásából gluténmentes étrendet követ. És akár 13%-uk is leírja, hogy valamilyen szinten érzékeny a gluténtartalmú termékekre. Ha ezt olvasod, akkor bizonyára Te is tapasztaltál már valamilyen érzékenységet a gluténra. 

Eljött az idő, hogy elmagyarázzam Neked, mi a glutén, és hogyan befolyásolhatja az egészséged.

Mi az a glutén?

Mi az a Glutén?

A glutén a gabonafélékben, többek között a búzában, rozsban, tönkölybúzában és árpában található fehérjék családjába sorolható. Bla bla bla gondolom ezt Te is nagyon jól tudod. 

A gluténtartalmú gabonafélék közül messze a búza a leggyakoribb. Ha megfigyeled szinte mindenbe raknak búzát… még abba is, amibe nem is kellene. 

A glutenin és a gliadin a két fő fehérje a gluténben. A gliadin felelős a legtöbb káros egészségügyi hatásaiért. Tudtad? Mert én sokáig a létezéséről sem tudtam. 

Amikor a liszt vízzel keveredik, a gluténfehérjék ragadós hálózatot alkotnak, amely ragasztószerű állagú és ezért ragad rá a kezedre. 

Ez a ragasztószerű tulajdonság teszi a tésztát rugalmassá, és adja meg a kenyérnek azt a képességet, hogy sütés közben megemelkedjen. Rágós textúrát is biztosít.

Érdekes módon a glutén elnevezés a nedves tésztának ebből a ragasztószerű tulajdonságából ered.

Glutén intolerancia

A legtöbb ember káros hatások nélkül tolerálja a glutént. Jó nekik, de ha nem vagy érzékeny akkor is jó ha gluténmentesen táplálkozol? Szerintem nincs a világon jelenleg olyan kutató, aki ezt meg tudja mondani és alá is tudná támasztani bizonyítékokkal. Én csak azt tudom Neked mondani, hogy többen körülöttem, akik nem is voltak gluténérzékenyek elkezdtek gluténmentesen táplálkozni, arról számoltak be nekem, hogy sokkal jobban érzik magukat. Több lett az energiájuk, javult a közérzetük. Ezek az ő személyes tapasztalataik. 

Na, de sajnos a túloldallal is foglalkozni kell, mert bizonyos egészségi állapotú emberek számára azonban problémát okozhat a glutén. 

Ide tartozik a cöliákia, a gluténérzékenység, a búzaallergia és néhány más betegség.

Cöliákia

A cöliákia, más néven coeliakia, a gluténérzékenység legsúlyosabb formája. A lakosság körülbelül 1%-át érinti.

A cöliákia egy autoimmun betegség, amelyben a szervezet a glutént idegen betolakodóként kezeli. Hasonlóan az allergiához az immunrendszer megtámadja a glutént, túlzott reakció révén a bélnyálkahártyát. Ez károsítja a bélfalat, és tápanyaghiányt, vérszegénységet, súlyos emésztési problémákat és számos betegség fokozott kockázatát okozhatja. Szóval ez elég komoly… 

Mutatom a cöliákia leggyakoribb tüneteit:

  • emésztési panaszok
  • szövetkárosodás a vékonybélben
  • puffadás
  • hasmenés
  • székrekedés
  • fejfájás
  • fáradtság
  • bőrkiütések
  • depresszió
  • megmagyarázhatatlan fogyás
  • bűzös széklet

Azonban néhány cöliákiás betegnek nem feltétlenül vannak emésztési tüneteik, de lehetnek más tüneteik, például fáradtság vagy vérszegénység.

Emiatt az orvosok számára gyakran kihívást jelent a cöliákia diagnosztizálása. Képzeld, egy tanulmány szerint a cöliákiában szenvedő emberek 80%-a nem tudta, hogy cöliákiás.

Nem cöliákiás gluténérzékenység

Lehet Neked nem lesz (vagy volt) pozitív a cöliákia teszted, mégis negatívan reagálsz a gluténre.

Ez az állapot a nem cöliákiás gluténérzékenység.

A kutatók jelenleg nem tudják, hogy hány embernek van ez az állapota, de egyes becslések szerint 0,5-13% között lehet.

A nem cöliákiás gluténérzékenység tünetei a következők:

  • hasmenés
  • gyomorfájdalom
  • fáradtság
  • puffadás
  • depresszió

Az orvos akkor állítja fel a diagnózist, ha valaki negatívan reagál a gluténre, de a cöliákiát és az allergiát már kizárta.

Glutén

Irritábilis bél szindróma

Az irritábilis bél szindróma (IBS) egy gyakori emésztési rendellenesség, amely többek között a következő tüneteket okozza:

  • hasi fájdalom
  • görcsök
  • puffadás
  • gázok

hasmenés vagy székrekedés, vagy mindkettő.

Az IBS krónikus állapot, de sokan képesek kezelni a tüneteiket étrenddel, életmódváltással és stresszkezelési technikákkal. Kutatások támasztják alá, hogy az IBS-ben szenvedő betegeknek előnyös lehet a gluténmentes étrend.

Búzaallergia

A becslések szerint a gyerekek 0,2-1%-nak okozhat emésztési problémákat a búzaallergia. A búzaallergiában szenvedő betegek más gluténtartalmú élelmiszereket, például árpát vagy rozsot is fogyaszthatnak anélkül, hogy káros reakciót tapasztalnának.

A kutatások azt mutatják, hogy a gluténmentes étrend előnyös lehet egyes skizofréniában szenvedő egyéneknek, az autizmus és a glutén-taxiának nevezett betegség esetében is lehetséges előnyöket mutat. Oké, de ha nem vagyok skizofrén, autista, vagy glutén-taxis… pardon glutén-taxiás akkor is jó ha kihagyom a glutént? Olvass tovább és kiderül!

Intolerancia vs. érzékenység

Nyílván Te is tudod, hogy az emésztési panaszok a leggyakoribbak a gluténérzékenység esetén. Az illetőnek vérszegénysége vagy súlygyarapodási problémái is lehetnek. Számos hírességet láthattál már tökéletesen vékony alakkal, aki ebből adódóan szinte képtelen meghízni, mégis mindenki rájuk akar hasonlítani. Te is? Remélem nem.

Szóval mit szoktál csinálni ha valami baj van az emésztéseddel vagy bármivel? Persze, hogy elolvasod a neten, hogy mi lehet a baj, és ha nem sikerült kitalálni akkor elmész az orvoshoz. Az orvos megvizsgál és megnézi, hogy cöliákiás vagy e vagy sem. Ezt két féleképpen teheti meg:

Vérvizsgálat: Számos vérvizsgálat kiszűri az antitesteket. Az egyik leggyakoribb a tTG-IgA teszt. 

Ha ez pozitív, az orvos szöveti biopsziát javasolhat az eredmények megerősítésére.

Biopszia a vékonybélből: Egy egészségügyi szakember kis szövetmintát vesz a vékonybélből, amelyet egy laboratórium elemez a károsodás szempontjából.

A vérvizsgálat elvégzése gluténmentes diéta mellett hamis negatív eredményt ad. Ez azért van, mert nincs glutén a szervezetben, ami ellenanyagtermelést váltana ki. Szóval ha mindenképpen orvosilag alá akarod támasztani akkor tuti, hogy nem lesz kellemes… Már csak azért sem mert glutént kell enned előtte. 

Ha nincs cöliákiád, a legjobb módja annak kiderítésére, hogy érzékeny-e a gluténre, ha néhány hétig szigorú gluténmentes diétát tartasz, hogy lásd, javulnak-e a tünetek. Ez azért nem olyan durva, mert nálunk minden gluténmentes és finom is. Szóval nem kell lemondanod semmiről. Ráadásul most egy gluténmentes kezdőcsomagot is összeállítottunk Neked csak a legjobb termékekből! Katt Ide!

Gluténmentes diéta

Lehet, hogy úgy vagy vele, hogy gluténmentes diéta elkezdése meglehetősen nagy kihívást jelent, de ez nem így van!

Az első dolog, amit tenned kell, hogy elolvasod mindennek a címkéjét, amit eszel és iszol. És rossz hírem van, az ételek 90%-át el kell hagynod, mert meg fogsz lepődni mennyi mindenben van glutén. A búza meglepően sok élelmiszer összetevője. A glutén jelen van az árpában, a rozsban és minden olyan termékben is, amely ezeket az összetevőket tartalmazza, például a rozskenyérben. Kerülnöd kell a feldolgozott élelmiszereket, a gabonaféléket és a gluténtartalmú gabonákat.

Van jó hírem is: itt van a webshopunk, ahol olvasgatás nélkül is megtalálod a Neked legmegfelelőbbet, hiszen óriási gluténmentes választékunk van. 

Ebben a diétában főként egészséges, teljes értékű élelmiszereket kell fogyasztod, mivel a legtöbb teljes értékű élelmiszer természetesen gluténmentes. Nem is rossz…nem csak gluténmentesen, de egészségesen is fogsz táplálkozni. 

Gluténmentes gabonafélék

Számos gabona és mag természetes módon gluténmentes, és online is megvásárolható. Ezek közé tartoznak a következők:

  • hajdina
  • köles
  • quinoa
  • zab
  • len
  • cirok
  • tápióka
  • nyílgyökér
  • amarant

Bár a zab természetes módon gluténmentes, előfordulhat keresztszennyeződés, ha egy üzemben a zabot más gluténtartalmú gabonafélékkel, például búzával együtt dolgozzák fel. Ezért a legbiztonságosabb, ha csak gluténmentes címkével ellátott zabot fogyasztunk. Nálunk minden gluténmtentes, így nem kell tartanod attól, hogy valamelyik élelmiszer keresztszennyeződés miatt glutént tarttalmazna. 

Gluténmentes élelmiszerek

Rengeteg egészséges teljes értékű élelmiszer létezik, amelyek természetesen gluténmentesek, többek között:

  • hús
  • hal és tenger gyümölcsei
  • tojás
  • tejtermékek
  • gyümölcsök
  • zöldségek
  • hüvelyesek
  • diófélék
  • gumók
  • zsírok, például olajok és vaj

A legtöbb ital szintén gluténmentes, kivéve a sört, kivéve, ha az nincs gluténmentes címkével ellátva.

Nálunk számos gluténmentes élelmiszer kapható, köztük gluténmentes kenyér és gluténmentes rágcsálnivalók, lisztek, édességek, hogy ne keljen lemondanod semmiről. 

Magas gluténtartalmú élelmiszerek

Ezeket jobb ha elfelejted: 

  • Búza
  • tönkölybúza
  • rozs
  • árpa
  • kenyér
  • tészta
  • gabonafélék
  • sör
  • sütemények, kekszek és péksütemények

Sok feldolgozott élelmiszer is tartalmazhat glutént. Aki el akarja kerülni a glutént, annak gondosan el kell olvasnia a címkéket, na persze nem nálunk mert a mi webshopunkban csak gluténmentes élelmiszerek találhatóak. 

Kinek kell kerülnie a glutént?

Sok ember számára a glutén elkerülése nem létszükséglet vagy még nem mutatható ki intolerancia, érzékenység. 

Bizonyos egészségi állapotú emberek számára azonban a glutén étrendből való kivonása óriási különbséget jelenthet.

Arra is ügyelned kell, hogy egészséges ételeket válassz. A gluténmentes címke nem jelenti automatikusan azt, hogy egy élelmiszer egészséges, és a gluténmentes feldolgozott élelmiszer attól még feldolgozott élelmiszer. Ezért is jó, ha minket választasz, hiszen nálunk prémium alapanyagokból készült élelmiszerek közül válogathatsz. 

Összefoglaló

A glutén a gabonafélékben található fehérjék egy csoportja. Sok népszerű élelmiszer gyakran tartalmaz glutént, többek között a kenyér és a tésztafélék.

Az utóbbi években sokan aggódnak a glutén fogyasztása miatt, és úgy gondolhatják, hogy az egészségügyi problémákat okozhat. A gluténmentes címke nem jelenti azt, hogy egy étel egészséges, de számos olyan élelmiszer van, ami tökéletesen helyettesíti a glutén tartalmú élelmiszereket. Ezek az élelmiszerek általában jobb minőségű élelmiszerek és egészségesebbek, de egy pillanatra se gondoljuk azt, hogy ami gluténmentes az egészséges. Webáruházamban igyekeztem a legjobb alapanyagokból készült termékeket listázni, hogy Neked már ne kelljen a címkeolvasással bajlódni. Remélem tudtam segíteni Neked ezzel a cikkel. Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt és szeretnél még ehhez hasonló cikkeket olvasni kérlek iratkozz fel a hírlevélre és kövesd be az oldalamat Facebookon és instagramon. Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail Címedet elrejtjük.