Mentes-taplalkozas.hu

+36308890246
Gluténérzékenység

Gluténérzékenység okai, tünetei és kezelései

A gluténintolerancia az, amikor a glutén fogyasztása után megbetegszel. Puffadsz, gázosnak vagy fáradtnak érezheted magad. A glutén egy fehérje, amely számos élelmiszerben, különösen a búzában található. A gluténintoleranciát nem cöliákiás gluténérzékenységnek is nevezik. Nem azonos a cöliákiával vagy a búzaallergiával. A lakosság körülbelül 6%-a gluténérzékeny, de sokan nem tudnak róla.

Mi a gluténérzékenység?

Ha ebben az érzékenységben szenvedhetsz, ha glutén, egyfajta fehérje fogyasztása után megbetegszel. Fáradtnak, émelygőnek vagy puffadtnak érezheted magad. A gluténintolerancia másik neve a nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS).

Mi a glutén?

A glutén a búzában, árpában, rozsban és más gabonafélékben található fehérje. Sok gyakori ételben és italban, például tésztában, gabonapehelyben és sörben található. A glutén olyan dolgokban is előfordulhat, mint a vitaminok, kozmetikumok, sőt bizonyos gyógyszerekben is megtalálható. 

A gluténérzékenység és a cöliákia ugyanazt jelenti?

A gluténintolerancia és a cöliákia különbözik egymástól. A cöliákiában szenvedő emberek autoimmun reakciót mutatnak a gluténre. Ez azt jelenti, hogy a szervezetük úgy próbál harcolni a glutén ellen, mintha az egy vírus lenne. Ez a reakció gyulladást és károsodást okoz az emésztőrendszerükben. A cöliákiában szenvedő emberek vérében magas bizonyos antitestek szintje is, amelyek a glutén ellen küzdő anyagok.

A gluténérzékenység és a cöliákia sok azonos tünetet okoz. De a érzékenységben szenvedő emberek vérében nincs kóros gén vagy antitest.

A gluténérzékenység gluténallergia?

Az intolerancia és az ételallergia nem ugyanaz. Az ételallergia, például a búzaallergia, az, amikor az immunrendszered túlreagál egy bizonyos élelmiszer elfogyasztása után. Az allergia okozhat viszketést, hányást vagy légszomjat. A gluténintolerancia nem allergia a gluténre.

Ki szenved gluténintoleranciában?

Bárki lehet gluténérzékeny, bár nőknél gyakoribb. Vannak, akik érzékenységgel születnek, másoknál később alakul ki.

Mennyire gyakori a gluténérzékenység?

A kutatások szerint a lakosság körülbelül 6%-a gluténérzékeny. Ez gyakoribb, mint a cöliákia, amely a lakosság körülbelül 1%-át érinti.

Gltuénérzékenység

TÜNETEK ÉS OKOK

Mi okozza a gluténérzékenységet?

A gluténintolerancia pontos okai nem teljesen tisztázottak. Egyes kutatások szerint az emberek nem a gluténre, hanem egy bizonyos szénhidrátra érzékenyek, amely számos élelmiszerben megtalálható. A szervezetük nem úgy szívja fel a szénhidrátot, ahogyan kellene. A bélben marad és erjed, ami betegséget okoz.

Más kutatások szerint a búza hatással lehet egyesek emésztőrendszerének nyálkahártyájára. Ez általában megakadályozza, hogy a baktériumok kiszivárogjanak a belekből. A gluténérzékenyeknél azonban előfordulhat, hogy a nem úgy működik, ahogyan kellene, így a baktériumok bejuthatnak a vérükbe vagy a májukba, és gyulladást okozhatnak.

Milyen tünetei vannak a gluténérzékenységnek?

Az emberek a következő tüneteket tapasztalhatják néhány órával vagy nappal a glutén fogyasztása után:

 • Hasi fájdalom
 • Vérszegénység
 • Szorongás
 • Puffadás vagy gázok
 • Agyköd vagy koncentrációs zavarok
 • Depresszió
 • Hasmenés vagy székrekedés
 • Fáradtság
 • Fejfájás
 • Ízületi fájdalom
 • Hányinger és hányás
 • Bőrkiütés

Sok gluténérzékeny embernek irritábilis bél szindrómája (IBS) is van.

DIAGNÓZIS ÉS VIZSGÁLATOK

Hogyan diagnosztizálják a gluténérzékenységet?

Először is gondosan megvizsgálják a tüneteidet és a kórtörténetedet. Ha azt gyanítják, hogy érzékenység áll fenn, a következő lépésekkel megerősíthetik a diagnózist:

1. lépés: Körülbelül hat hétig gluténtartalmú étrendet kell fogyasztanod. Ez idő alatt az vérvizsgálatokat és bőrteszteket végeznek, hogy kizárják a búzaallergiát vagy a cöliákiát.

2. lépés: Ha nincs búzaallergiád vagy cöliákiád, a következő lépés, hogy legalább hat hétig elhagyod a glutént az étrendedből. Ez idő alatt alaposan jegyezd fel a tüneteidet, és jegyezd fel, hogy mely tüneteid javulnak (ha javulnak egyáltalán).
3. lépés: Ha a tüneteid javulnak a gluténmentes diéta alatt, fokozatosan vezesd vissza a glutént az étrendedbe. Ha a tünetek visszatérnek, akkor valószínűleg érzékenységed van.

KEZELÉS 

Hogyan kezelik a gluténintoleranciát?

A gluténintoleranciára nincs gyógymód. A legtöbb ember azonban a gluténmentes diéta betartásával enyhíti a tüneteket. 

A probiotikumok segítenek növelni a jó baktériumokat a bélrendszerben. Csökkenthetik a puffadás, a gázok vagy a székrekedés tüneteit.

Egyes kutatások szerint bizonyos enzimek szedése segíthet a glutén emésztésében. A szakértők azonban még vizsgálják ezt a kezelést. 

A gluténmentes diéta egészségügyi kockázatokkal jár?

MEGELŐZÉS

Hogyan előzhetem meg a gluténérzékenységet?

A gluténérzékenységet nem lehet megelőzni, de a tünetek csökkentésére van mód. 

KILÁTÁSOK / PROGNÓZIS


Milyenek a gluténintolerancia kilátásai?


A legtöbb gluténintoleranciában szenvedő ember a megfelelő étrenddel enyhülést talál a tüneteken. Általában egész életen át tartó kezelést igényel. A tünetek hajlamosak visszatérni, ha újra elkezdenek glutént fogyasztani.

Hogyan könnyíthetem meg a gluténérzékenységgel való együttélést?


A gluténérzékenységet az alábbiakkal kezelheti:

 • Alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú étrendet tartasz.
 • Rendszeres laboratóriumi vizsgálatok elvégzése a következők ellenőrzésére:
  Vérszegénység. Magas koleszterinszint.
  Vitamin- és tápanyaghiány.
 • Annak megismerése, hogy mely ételek, italok és összetevők tartalmaznak glutént, hogy elkerülhesse őket.
 • Az élelmiszerek és italok címkéinek gondos olvasása.


GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK


Mit tegyek, ha gluténnel érintkezem?


Glutén számtalan ételben, italban és egyéb termékben található. Még ha a legnagyobb gondossággal is jársz el előfordulhat, hogy véletlenül valamikor glutént fogyasztasz. Ha a véletlen gluténexpozíció miatt mellékhatásokat tapasztalsz, akkor:

 • Igyál sok vizet, hogy átöblítsd a szervezeted.
 • Egyél kis adagokat, amelyek nem fűszeresek vagy zsírosak.
 • Próbáld ki a gyömbér- vagy borsmentateát a gyomorpanaszok csillapítására.


Mikor hívjam fel az orvosomat?


A gluténterhelés egyes tünetei súlyosak lehetnek. Keresd fel orvosodat, ha hasmenést vagy hányást tapasztalsz. A kiszáradás veszélyes elektrolit-egyensúlyhiányhoz vezethet.

 

A gluténérzékenység miatt a glutén fogyasztása után rosszul érezheted magad. Lehet, hogy felpuffadsz, hányingered lesz vagy gázos leszel. A gluténintolerancia sok olyan tünetet okoz, mint a cöliákia, de ez nem ugyanaz az állapot. A cöliákia egy autoimmun betegség, amely az emésztőrendszer károsodásához vezet. A gluténérzékenyek általában gluténmentes diétával enyhíthetik a tüneteket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail Címedet elrejtjük.