
Gluténérzékenység okai, tünetei és kezelései
A gluténintolerancia az, amikor a glutén fogyasztása után megbetegszel. Puffadsz, gázosnak vagy fáradtnak érezheted magad. A glutén egy fehérje, amely számos élelmiszerben, különösen a búzában található. A gluténintoleranciát nem cöliákiás gluténérzékenységnek is nevezik. Nem azonos a cöliákiával vagy a búzaallergiával. A lakosság körülbelül 6%-a gluténérzékeny, de sokan nem tudnak róla.
Mi a gluténérzékenység?
Ha ebben az érzékenységben szenvedhetsz, ha glutén, egyfajta fehérje fogyasztása után megbetegszel. Fáradtnak, émelygőnek vagy puffadtnak érezheted magad. A gluténintolerancia másik neve a nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS).
Mi a glutén?
A glutén a búzában, árpában, rozsban és más gabonafélékben található fehérje. Sok gyakori ételben és italban, például tésztában, gabonapehelyben és sörben található. A glutén olyan dolgokban is előfordulhat, mint a vitaminok, kozmetikumok, sőt bizonyos gyógyszerekben is megtalálható.
A gluténérzékenység és a cöliákia ugyanazt jelenti?
A gluténintolerancia és a cöliákia különbözik egymástól. A cöliákiában szenvedő emberek autoimmun reakciót mutatnak a gluténre. Ez azt jelenti, hogy a szervezetük úgy próbál harcolni a glutén ellen, mintha az egy vírus lenne. Ez a reakció gyulladást és károsodást okoz az emésztőrendszerükben. A cöliákiában szenvedő emberek vérében magas bizonyos antitestek szintje is, amelyek a glutén ellen küzdő anyagok.
A gluténérzékenység és a cöliákia sok azonos tünetet okoz. De a érzékenységben szenvedő emberek vérében nincs kóros gén vagy antitest.
A gluténérzékenység gluténallergia?
Az intolerancia és az ételallergia nem ugyanaz. Az ételallergia, például a búzaallergia, az, amikor az immunrendszered túlreagál egy bizonyos élelmiszer elfogyasztása után. Az allergia okozhat viszketést, hányást vagy légszomjat. A gluténintolerancia nem allergia a gluténre.
Ki szenved gluténintoleranciában?
Bárki lehet gluténérzékeny, bár nőknél gyakoribb. Vannak, akik érzékenységgel születnek, másoknál később alakul ki.
Mennyire gyakori a gluténérzékenység?
A kutatások szerint a lakosság körülbelül 6%-a gluténérzékeny. Ez gyakoribb, mint a cöliákia, amely a lakosság körülbelül 1%-át érinti.

TÜNETEK ÉS OKOK
Mi okozza a gluténérzékenységet?
A gluténintolerancia pontos okai nem teljesen tisztázottak. Egyes kutatások szerint az emberek nem a gluténre, hanem egy bizonyos szénhidrátra érzékenyek, amely számos élelmiszerben megtalálható. A szervezetük nem úgy szívja fel a szénhidrátot, ahogyan kellene. A bélben marad és erjed, ami betegséget okoz.
Más kutatások szerint a búza hatással lehet egyesek emésztőrendszerének nyálkahártyájára. Ez általában megakadályozza, hogy a baktériumok kiszivárogjanak a belekből. A gluténérzékenyeknél azonban előfordulhat, hogy a nem úgy működik, ahogyan kellene, így a baktériumok bejuthatnak a vérükbe vagy a májukba, és gyulladást okozhatnak.
Milyen tünetei vannak a gluténérzékenységnek?
Az emberek a következő tüneteket tapasztalhatják néhány órával vagy nappal a glutén fogyasztása után:
- Hasi fájdalom
- Vérszegénység
- Szorongás
- Puffadás vagy gázok
- Agyköd vagy koncentrációs zavarok
- Depresszió
- Hasmenés vagy székrekedés
- Fáradtság
- Fejfájás
- Ízületi fájdalom
- Hányinger és hányás
- Bőrkiütés
Sok gluténérzékeny embernek irritábilis bél szindrómája (IBS) is van.
DIAGNÓZIS ÉS VIZSGÁLATOK
Hogyan diagnosztizálják a gluténérzékenységet?
Először is gondosan megvizsgálják a tüneteidet és a kórtörténetedet. Ha azt gyanítják, hogy érzékenység áll fenn, a következő lépésekkel megerősíthetik a diagnózist:
1. lépés: Körülbelül hat hétig gluténtartalmú étrendet kell fogyasztanod. Ez idő alatt az vérvizsgálatokat és bőrteszteket végeznek, hogy kizárják a búzaallergiát vagy a cöliákiát.
2. lépés: Ha nincs búzaallergiád vagy cöliákiád, a következő lépés, hogy legalább hat hétig elhagyod a glutént az étrendedből. Ez idő alatt alaposan jegyezd fel a tüneteidet, és jegyezd fel, hogy mely tüneteid javulnak (ha javulnak egyáltalán).
3. lépés: Ha a tüneteid javulnak a gluténmentes diéta alatt, fokozatosan vezesd vissza a glutént az étrendedbe. Ha a tünetek visszatérnek, akkor valószínűleg érzékenységed van.
KEZELÉS
Hogyan kezelik a gluténintoleranciát?
A gluténintoleranciára nincs gyógymód. A legtöbb ember azonban a gluténmentes diéta betartásával enyhíti a tüneteket.
A probiotikumok segítenek növelni a jó baktériumokat a bélrendszerben. Csökkenthetik a puffadás, a gázok vagy a székrekedés tüneteit.
Egyes kutatások szerint bizonyos enzimek szedése segíthet a glutén emésztésében. A szakértők azonban még vizsgálják ezt a kezelést.
A gluténmentes diéta egészségügyi kockázatokkal jár?
MEGELŐZÉS
Hogyan előzhetem meg a gluténérzékenységet?
A gluténérzékenységet nem lehet megelőzni, de a tünetek csökkentésére van mód.
KILÁTÁSOK / PROGNÓZIS
Milyenek a gluténintolerancia kilátásai?
A legtöbb gluténintoleranciában szenvedő ember a megfelelő étrenddel enyhülést talál a tüneteken. Általában egész életen át tartó kezelést igényel. A tünetek hajlamosak visszatérni, ha újra elkezdenek glutént fogyasztani.
Hogyan könnyíthetem meg a gluténérzékenységgel való együttélést?
A gluténérzékenységet az alábbiakkal kezelheti:
- Alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú étrendet tartasz.
- Rendszeres laboratóriumi vizsgálatok elvégzése a következők ellenőrzésére:
Vérszegénység. Magas koleszterinszint.
Vitamin- és tápanyaghiány. - Annak megismerése, hogy mely ételek, italok és összetevők tartalmaznak glutént, hogy elkerülhesse őket.
- Az élelmiszerek és italok címkéinek gondos olvasása.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK
Mit tegyek, ha gluténnel érintkezem?
Glutén számtalan ételben, italban és egyéb termékben található. Még ha a legnagyobb gondossággal is jársz el előfordulhat, hogy véletlenül valamikor glutént fogyasztasz. Ha a véletlen gluténexpozíció miatt mellékhatásokat tapasztalsz, akkor:
- Igyál sok vizet, hogy átöblítsd a szervezeted.
- Egyél kis adagokat, amelyek nem fűszeresek vagy zsírosak.
- Próbáld ki a gyömbér- vagy borsmentateát a gyomorpanaszok csillapítására.
Mikor hívjam fel az orvosomat?
A gluténterhelés egyes tünetei súlyosak lehetnek. Keresd fel orvosodat, ha hasmenést vagy hányást tapasztalsz. A kiszáradás veszélyes elektrolit-egyensúlyhiányhoz vezethet.
A gluténérzékenység miatt a glutén fogyasztása után rosszul érezheted magad. Lehet, hogy felpuffadsz, hányingered lesz vagy gázos leszel. A gluténintolerancia sok olyan tünetet okoz, mint a cöliákia, de ez nem ugyanaz az állapot. A cöliákia egy autoimmun betegség, amely az emésztőrendszer károsodásához vezet. A gluténérzékenyek általában gluténmentes diétával enyhíthetik a tüneteket.