Dóri a Herbalány – Lándzsás útifű
A lándzsás útifű egészségügyi előnyei
Az előzetes tanulmányok azt mutatják, hogy a lándzsás útifűnek számos egészségügyi előnye lehet.
A lándzsás útifű csökkentheti a gyulladást
Míg a gyulladás alacsony szintje a szervezet sérülésekre adott egészséges válaszának része, a krónikus gyulladás különböző betegségekhez vezethet.
Tanulmányok azt mutatják, hogy a lándzsás útifű teaként történő fogyasztása segíthet a gyulladás csökkentésében.
Különösen a levelek tartalmaznak számos gyulladáscsökkentő vegyületet, köztük flavonoidokat, terpenoidokat, glikozidokat és tanninokat.
Egy vizsgálat megállapította, hogy a növény kivonat beadása csökkentette a májkárosodás okozta gyulladás egy részét.
Egy másik kísérlet hasonló eredményeket figyelt meg, és arról számolt be, hogy a növény kivonat jelentősen csökkentette a gyulladást. Csökkentette a májenzimeket a májkárosodás elleni védelem érdekében.
Mi több, a kémcsöves vizsgálatok arra utalnak, hogy a gyógynövény csökkentheti a gyulladás számos részét és lassíthatják bizonyos rákos sejtek növekedését.
Mindezek ellenére a lándzsás útifű mag nem tekinthető rákellenes gyógymódnak. További vizsgálatokra van szükség a növény gyulladáscsökkentő hatásának értékeléséhez.
A lándzsás útifű elősegítheti a sebgyógyulást
Egyes kutatások megjegyzik, hogy a növény támogathatja a sebgyógyulást a gyulladás csökkentésével, a mikrobák szaporodásának gátlásával és a fájdalom enyhítésével.
Valójában egy 40 emberen végzett vizsgálat megállapította, hogy az aloe verát és útifűmaghéjat tartalmazó gél alkalmazása segítette a lábfekélyek gyógyulását.
Hasonlóképpen, egy állatkísérletben az aloe vera és a növény helyileg alkalmazva javította a sebgyógyulást és fokozta a szövetek helyreállítását.
Mindezek ellenére nehéz meghatározni a platánfű pontos hatásait, mivel ezekben a vizsgálatokban aloe verát is használtak.
Egy másik kísérletben kizárólag a platánfű kivonatának sebekre történő alkalmazása segítette a gyógyulás ütemének növekedését a kontrollcsoporttal összehasonlítva.
Mégis, további kutatásokra van szükség.
A lándzsás útifű támogathatja az emésztőrendszer egészségét
A magjaiban és leveleiben található számos vegyületről kimutatták, hogy enyhíti bizonyos emésztési problémákat.
Különösen a magok tartalmaznak psylliumot, egy olyan rosttípust, amelyet gyakran természetes hashajtóként használnak, mivel az emésztőrendszeren keresztül haladva felszívja a vizet.
Egy áttekintés szerint a platánlevél is lassíthatja az emésztőrendszer mozgását, ami elősegítheti a bélműködés rendszerességét és segíthet a hasmenés kezelésében.
Emellett egyes kísérletek arra utalnak, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek az olyan emésztési problémákon, mint a gyulladásos bélbetegség (IBS), amely olyan tüneteket okozhat, mint a gyomorfájdalom, puffadás és hasmenés.
Vélemények
Még nincsenek értékelések.