BiOrganik rozs – A történelem felfedezett kincse
Mi a rozs története?
A rozs az egyik “legfiatalabb” gabonafajtánk. A termesztése csupán az I. e. 3. században vette kezdetét. Sokáig az éhezés elkerülésére használták, elsősorban a szegényebb rétegek körében. Napjainkban viszont egyre nagyobb népszerűségnek örvend, köszönhetően annak, hogy kedvező élettani hatásait felfedezték.
Hol használják a rozst?
A rozs elsősorban a liszt- és kenyérgyártásban játszik fontos szerepet, de felhasználják szeszes italok készítéséhez és állati takarmányként is.
Mik a BiOrganik rozs előnyei?
A rozs kiváló rostforrás, különösen a vízben nem oldódó élelmi rostok terén. Pozitívan befolyásolja a bélműködést és segít a székrekedés, valamint az aranyeres panaszok leküzdésében. Hozzájárulhat a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez és az érfalak épségének megőrzéséhez. Fontos azonban tudni, hogy a rozs secalin nevű fehérjéje kiválthatja a gluténérzékenységet, így gluténérzékenyek számára nem ajánlott.
Hogyan használjuk a rozst a konyhában?
A rozst megfőzve köretként vagy kásaként fogyaszthatod. A legjobb, ha előző este kétszeres mennyiségű vízben vagy zöldséglében felforralsz egy adagot, majd letakarva hagyod puhulni egész éjjel. Ezzel jelentősen lecsökkenthető a főzési idő (15-20 perc). A kész étel állaga nem lesz olyan puha, mint a rizsé, de ez az összes gabonára jellemző, nem csak a rozsra.
Mi van benne?
- Rozs: Az Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból (HU-ÖKO-01) származik.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Tápanyag | Mennyiség |
---|---|
Energiaérték | 1385 kJ / 328 Kcal |
Zsír | 2 g |
…amelyből telített | 1 g |
Szénhidrát | 61 g |
…amelyből cukor | 1 g |
Fehérje | 10 g |
Só | 0,01 g |
Hol tároljuk?
A rozsot mindig száraz, hűvös helyen érdemes tárolni!
Gyártási információ:
A termék olyan üzemben került csomagolásra, ahol szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgoznak.
Honnan származik?
Ez a különleges rozs a gyönyörű Ausztriából érkezik hozzánk.
Vélemények
Még nem érkezett vélemény