Mentes-taplalkozas.hu

+36308890246
A nem cöliákiás gluténérzékenység 8 tünete

A nem cöliákiás gluténérzékenység 8 tünete

Bár a cöliákia a gluténérzékenység legsúlyosabb formája, az emberek 0,5-13%-a nem cöliákiás gluténérzékenységben szenved, ami a gluténérzékenység enyhébb formája.

Cikkemben bemutatom, nem cöliákiás gluténérzékenység által okozot 8 leggyakoribb tünetet.

1. Puffadás az első tünete a nem cöliákiás gluténérzékenységnek

 

A puffadás az, amikor úgy érzi, mintha a hasa megduzzadt vagy tele lenne gázokkal, miután ettél. Ettől kellemetlenül érezheted magad. Bár a puffadás nagyon gyakori, és sokféle magyarázata lehet, a gluténérzékenység jele is lehet.

Valójában a puffadásérzés az egyik leggyakoribb probléma a gluténérzékeny vagy gluténintoleranciában szenvedő emberek körében

Egy tanulmány például kimutatta, hogy a nem cöliákiás gluténérzékenységre gyanús emberek 87%-a tapasztalt puffadást.

A nem cöliákiás gluténérzékenység tünetei

2. Hasmenés és székrekedés, mint a nem cöliákiás gluténézékenység második leggyakoribb tünete

Az, hogy időnként hasmenés és székrekedés jelentkezik, normális, de aggodalomra adhat okot, ha ez rendszeresen előfordul. A gluténérzékenyeknél a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztása emésztési problémákat válthat ki.

Valójában a gluténérzékenyek több mint 50%-a rendszeresen tapasztal hasmenést, míg körülbelül 25%-uk székrekedést.

3. Gyomorfájdalom

A hasi fájdalom nagyon gyakori, és számos magyarázata lehet.

Ugyanakkor ez a gluténérzékenység leggyakoribb tünete is Becslések szerint a gluténérzékenyek akár 83%-a tapasztal hasi fájdalmat és kellemetlen érzést a glutén fogyasztása után

4. Fejfájás is lehet a nem cöliákiás gluténérzékenység tünete

Sokan időnként fejfájást vagy migrénes rohamot tapasztalnak. A migrén gyakori betegség, az Egyesült Államokban nagyjából minden hatodik felnőttből egyet érint 

Mégis, egyes tanulmányok kimutatták, hogy a gluténérzékenyek hajlamosabbak lehetnek a migrénes fejfájásra, mint mások.

Ha rendszeresen fáj a fejed vagy migrénes fejfájásaid vannak minden nyilvánvaló ok nélkül, akkor lehet, hogy gluténérzékeny vagy. Érdemes lenne egy gluténmentes diétát tartanod és ha javul a helyzet, akkor a későbbiekben kerüld el a glutént. Webáruházamban minden gluténmentes, így bátran válogathatsz. 

5. Fáradtság

A fáradtságérzet nagyon gyakori, és általában nem kapcsolódik semmilyen betegséghez. Ha azonban állandóan nagyon fáradtnak érzed magad, érdemes megvizsgálni a kiváltó okokat. 

A gluténérzékenyek nagyon hajlamosak a fáradtságra és a kimerültségre, különösen gluténtartalmú ételek fogyasztása után.

6. Depresszió és szorongás

A szorongásos zavarok a feltételezések szerint világszerte az emberek körülbelül 33%-át érintik

A szorongás aggodalom, idegesség, nyugtalanság és izgatottság érzését jelenti. Gyakran együtt jár a depresszióval. Úgy tűnik, hogy a gluténérzékenyek hajlamosabbak a szorongásra és a depresszióra, mint azok, akiknek nincs semmilyen alapbetegségük. Egy tanulmányban például a gluténérzékenyek 40%-a azt állította, hogy rendszeresen szorongást érez. Több tanulmány is kimutatta, hogy emberek jobban érezték magukat a gluténmentes diéta mellett, és folytatni akarják azt, még akkor is, ha valójában nem voltak gluténérzékenyek. 

Ez arra utal, hogy a gluténnek való kitettség önmagában is kiválthatja a depresszió érzését, függetlenül az emésztési tünetektől.

7. Fájdalom

A gluténexpozíció gyulladást okozhat a gluténérzékenyeknél.

A gyulladás kiterjedt fájdalmat eredményezhet, többek között az ízületekben és az izmokban. A gluténérzékenyeknél nagyobb valószínűséggel fordul elő a karok és lábak zsibbadása is.

Bár a pontos ok továbbra sem ismert, néhány régebbi tanulmány ezt a tünetet a gluténérzékenységgel kapcsolatos bizonyos antitestek jelenlétével hozta összefüggésbe.

8. Az agyköd is a nem cöliákiás gluténérzékenység tünete

Az “agyköd” vagy “ködös elme” arra az érzésre utal, amikor nem tudunk tisztán gondolkodni. Sokan most a COVID miatt gondolják, hogy esetleges utóhatása lehet a COVID-nak, ellenben könnyen lehet, hogy a nem cöliákiás gluténézrékenység egyik tünetét tapasztalják. Nos, nézzük meg mi is pontosan az “agyköd”

  • feledékenység
  • gondolkodási nehézségek
  • “zavaros” érzés
  • szellemi fáradtság

A “ködös elme” a gluténérzékenység gyakori tünete, amely a gluténérzékenyek közel 40%-át érinti. Ezt a tünetet a gluténben lévő bizonyos antitestekre adott reakció okozhatja, de a pontos ok ismeretlen.

Cikkem végéhez értem, remélem tudtam segíteni Neked, hogy jobban átlásd a dolgokat. Végezetül egy nagyon gyors összefoglalása a cikknek: A nem cöliákiás gluténérzékenység a gluténérzékenység egy formája, amely fejfájást, depressziót, szorongást, agyködöt, fáradtságot, fájdalmat és emésztési problémákat okozhat.

Kedvenc gluténmentes termékeink:

( 1vélemények )

Schar MIX B kenyérliszt 1000g

2 040 Ft
( 4vélemények )

Bake Free házi kenyér lisztkeverék

1 765 Ft3 038 Ft
( 1vélemények )

Bake Free szénhidrátcsökkentett kenyér lisztkeverék

1 940 Ft3 314 Ft
( 1vélemények )

It’s us Miklos univerzális gluténmentes lisztkeverék

1 264 Ft1 900 Ft

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail Címedet elrejtjük.