Mentes-taplalkozas.hu

+36308890246

A Cöliákia 9 tünete

A gluténérzékenység meglehetősen gyakori probléma. A gluténre, a búzában, árpában és rozsban található fehérjére adott káros reakciók jellemzik.

A gluténérzékenységnek számos lehetséges oka van, többek között a cöliákia, a nem cöliákiás gluténérzékenység és a búzaallergia.

A gluténérzékenység mindhárom formája széles körű tüneteket okozhat, amelyek közül soknak semmi köze az emésztéshez.

Cikkemben a cöliákia néhány leggyakoribb tünetét veszem közelebbről szemügyre.

cöliákia
Mára már számos alternatívái vannak a hagyományos búza lisztnek.

A cöliákia tünetei

 

A cöliákia a gluténérzékenység legsúlyosabb formája. Ez egy autoimmun betegség, amely a lakosság körülbelül 1%-át érinti, és az emésztőrendszer károsodásához vezethet. A tünetek széles skáláját okozhatja, beleértve a bőrproblémákat, gyomor-bélrendszeri problémákat, hangulatváltozásokat és egyebeket.

Íme néhány a cöliákia leggyakoribb tünetei közül:

  • Hasmenés

 

A cöliákiában szenvedő egyének glutén fogyasztása után gyulladást tapasztalnak a vékonybélben. Ez károsítja a bélnyálkahártyát és rossz tápanyagfelszívódáshoz vezet, ami jelentős emésztési panaszokat és gyakori hasmenést vagy székrekedést eredményez A gyakori hasmenés komoly egészségügyi problémákat okozhat, például elektrolitveszteséget, kiszáradást és fáradtságot. Ráadásul a cöliákiában szenvedő egyéneknél a rossz tápanyagfelszívódás miatt sápadt és bűzös szagú székletet tapasztalhatnak.

 

  • Fáradtság

 

A fáradtságérzet gyakori jelenség az autoimmun betegségben, köztük a cöliákiában szenvedők körében. A cöliákiában szenvedő egyének fáradtságához vélhetően számos tényező járul hozzá, többek között:

– krónikus fájdalom

– alvászavarok

– pszichológiai állapotok, például depresszió

A cöliákia a vashiányos vérszegénység nagyobb kockázatával is összefüggésbe hozható, amely állapot befolyásolja a szervezet egészséges vörösvértestek előállítására való képe. Ez számos súlyos mellékhatást okozhat, többek között csökkent energiaszintet és fáradtságot.

 

  •  Bőrreakciók

 

A gluténérzékenység a bőrre is hatással lehet. A dermatitis herpetiformis nevű hólyagos bőrbetegség a cöliákia egyik megnyilvánulása. Bár mindenki, aki cöliákiában szenved, érzékeny a gluténre, egyeseknél nem jelentkeznek a cöliákiára utaló emésztési tünetek. Továbbá számos más bőrbetegség is javulást mutatott gluténmentes diéta mellett. Ezek közé tartoznak a következők:

-Pszoriázis. Ezt a gyulladásos állapotot a bőr hámlása és kipirosodása jellemzi.

-Alopecia areata. Ez egy autoimmun betegség, amely nem heges hajhullás formájában jelentkezik.

-Krónikus csalánkiütés. Ez egy bőrbetegség, amelyet visszatérő viszkető, rózsaszín vagy vörös elváltozások jellemeznek világos középponttal.

 

  • Depresszió és szorongás

 

A depresszió évente a felnőttek körülbelül 6%-át érinti. A tünetek, amelyek gyakran a reménytelenség és a szomorúság érzésével járnak, nagy hatással lehetnek a mindennapi életre Úgy tűnik, hogy az emésztési problémákkal küzdő emberek hajlamosabbak mind a szorongásra, mind a depresszióra, mint azok, akiknek nincs semmilyen alapbetegségük. Van néhány elmélet arról, hogy a gluténérzékenység hogyan vezethet depresszióhoz. Ezek közé tartoznak:

-Atipikus szerotoninszint. A szerotonin egy neurotranszmitter, amely lehetővé teszi a sejtek számára a kommunikációt. Általánosan ismert, mint az egyik “boldogsághormon”, mivel csökkent szintjét összefüggésbe hozták a depresszióval.

-Glutén exorfinok. Ezek a peptidek a glutén egyes fehérjéinek emésztése során keletkeznek. Befolyásolhatják a központi idegrendszert, ami növelheti a depresszió kockázatát.

-A bél mikrobióta változásai. A káros baktériumok megnövekedett mennyisége és a hasznos baktériumok csökkent mennyisége hatással lehet a központi idegrendszerre, ami növeli a depresszió kockázatát.

homemade gluten free granola 2021 08 28 15 42 20 utc scaled
Mára már lemondások nélkül élvezheted a gluténmentes diétádat.
  •  Megmagyarázhatatlan fogyás

A váratlan súlyváltozás gyakran ad okot aggodalomra. Bár különböző okokból eredhet, a megmagyarázhatatlan fogyás a nem diagnosztizált cöliákia gyakori mellékhatása. A súlyvesztés magyarázata a különféle emésztési tünetek és a rossz tápanyagfelszívódás lehet.

  • Vashiányos vérszegénység

A vashiány a leggyakoribb tápanyaghiány, és világszerte az összes vérszegénység 50%-áért felelős.A vashiány olyan tüneteket okoz, mint:

-alacsony vértérfogat

-fáradtság

-légszomj

-szédülés

-fejfájás

-sápadt bőr

-gyengeség

Cöliákia esetén a tápanyagok felszívódása a vékonybélben károsodik. Ez azt eredményezi, hogy az ételekből kevesebb vas szívódik fel. A vashiányos vérszegénység lehet a cöliákia első tünetei között.

  • Autoimmun betegségek

A cöliákia egy olyan autoimmun betegség, amely az immunrendszerednek a glutén fogyasztása után az emésztőrendszeredet támadja meg. A cöliákia gyakrabban fordul elő olyan embereknél, akiknek más autoimmun betegségeik vannak, például 1-es típusú cukorbetegség, autoimmun májbetegségek és gyulladásos bélbetegségek.

  • Ízületi és izomfájdalom

Az emberek számos okból tapasztalnak ízületi és izomfájdalmat. Van egy elmélet, miszerint a cöliákiában szenvedők genetikusan meghatározott túlérzékenységgel rendelkeznek. Így alacsonyabb lehet a küszöbük az izmokban és ízületekben fájdalmat okozó érzékelő neuronok aktiválására.

  • Láb- vagy karzsibbadás

A gluténintolerancia másik meglepő tünete a neuropátia, amely a karok és lábak zsibbadásával vagy bizsergésével jár. Ez az állapot gyakori a cukorbetegségben és B12-vitamin-hiányban szenvedő egyéneknél. Egyes kutatások szerint azonban a cöliákiában szenvedő egyéneknél is nagyobb lehet a kockázata e neuropátia kialakulásának, amelyet bizonyos antitestek jelenléte okozhat.

cöliákia
Kiváló tészták is léteznek már gluténmentes alapanyagokból.

 

A cöliákia egy autoimmun betegség, amely a tünetek hosszú listájával jár, beleértve a hasmenést, székrekedést, fáradtságot, krónikus fájdalmat, depressziót, szorongást, akaratlan fogyást és egyebeket. Ha cöliákiában szenvedsz, kerülnöd kell a glutént. Manapság valódi alternatívákat is találsz a piacon, így a gluténmentes diéta mára jóval könnyebben kivitelezhető mint régen. Javaslom nézz körül webáruházunkban, mert nálunk minden gluténmentes. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail Címedet elrejtjük.